Onze klanten

 

POD is volwassen

‘Door printing on demand besparen wij enorm op onze productie- en logistieke kosten en zijn boeken altijd leverbaar’, zegt John van Dam, teamleider Productiemanagement bij Sdu in een artikel in PrintMatters. ‘Vroeger werden boeken nagenoeg altijd in offset gedrukt. Tegenwoordig is POD de standaard, tenzij er logische redenen zijn om voor de traditionele manier van boeken produceren te kiezen’.

Verdienmodel

John van Dam: ‘Het is ons beleid om alleen te produceren wat echt nodig is. Wat niet direct wordt uitgeleverd wordt opgeslagen in ons magazijn. Zodra we door die voorraad heen zijn, wordt de uitgave in ons bestelsysteem omgezet naar POD. De titel blijft beschikbaar, ook al hebben wij deze zelf niet meer op voorraad. Dat is commercieel zeer aantrekkelijk. We hoeven immers niet te investeren in voorraad en kunnen eindeloos verkopen. Dit verdienmodel werkt natuurlijk alleen in samenwerking met een goede partner. Onze POD partner Scanlaser vult dat goed voor ons in’.
 
John van Dam: ‘Alleen produceren wat echt nodig is’.


Beeld: Ivo van der Bent


Innoveren is een werkwoord

Bij opleidingscentrum Innovam is innoveren geen toverwoord maar een werkwoord. Arjan Kloosterman, verantwoordelijk voor het uitgeven van leermiddelen voor het beroepsonderwijs, legt uit wat dat bij het opleidingscentrum voor de mobiliteitsbranche betekent. Kloosterman: ‘Een groot deel van het portfolio wordt nog in een productmix van boeken en digitaal uitgegeven. De uitgeverij zit midden in een transitietraject dat een nieuw uitgeefmodel moet opleveren. Dat vraagt verandering van verdienmodel en didactische concepten’.

Ontzorgen

Arjan Kloosterman: ‘Er blijft dus voorlopig werk nog aan de winkel voor de printers. Dat besteden we uit. De bulk van ons lesmateriaal wordt geprint bij Scanlaser. Daar werken we nu zes jaar mee samen en dat bevalt goed. Op zich is POD niet zo’n moeilijk kunstje, maar ons pakket is wel heel complex, met veel samengestelde producten. Daar heb je een goede partij en vaste contactpersonen, die onze producten kennen, voor nodig. Scanlaser vult ook de distributie voor ons in. Zij ontzorgen ons aan de fysieke kant van het uitgeefproces’.
 
Arjan Kloosterman: ‘Scanlaser ontzorgt ons aan de fysieke kant van het uitgeefproces’.


Beeld: Giuseppe Toppers | Danto


Boeken over Albanees cultuurgoed

Uitgeverij Skanderbeg Books beschikt over twee vestigingen, één in Utrecht en één in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Daar zit natuurlijk een verhaal achter. Uitgever Richard van den Brink vertelt dat graag. ‘Skanderbeg Books is als het ware de ‘Bezige Bij’ van Albanië. Onze hoofdvestiging daar is dé uitgeverij van het land en wordt geleid door mijn partner Flutura Açka, die zelf ook schrijfster is. Wij geven in Albanië veelal vertaalde literatuur in het Albanees uit. Onder andere van Nobelprijswinnaars, maar ook van Nederlandse schrijvers. In Nederland richten wij ons op titels over Albanië in het Nederlands en het Engels. Wij verkopen onze boeken veelal via bekende (inter)nationale boekenwebshops. Die bestellen we via het volledig geautomatiseerde systeem bij Scanlaser. De Printing on Demand techniek past helemaal bij onze kleinschalige uitgeefactiviteiten. Zodoende zijn we in staat om met lage investeringen en beperkte middelen, met een goed resultaat boeken uit te geven die het Albanese cultuurgoed in standhouden’.

 
De commandant der strijdkrachten Tom Middendorp ontving uit handen van Richard van den Brink het eerste exemplaar van beide delen over Nederlandse militairen in een Albanees wespennest 1913-1914. Beeld gemaakt door Herman Zonderland.

Eenvoudig boeken uitgeven voor een Goed Doel

Er lopen in Nederland best veel auteurs rond die een boek niet voor zichzelf, maar voor een Goed Doel schrijven, weet Roel Koedijker van Gigaboek. Daarom startte de ervaren uitgever van eigenwijze boeken met de website Goededoelenboeken.nl. Centraal binnen dit nieuwe initiatief van de Printing on Demand pionier staat dat 30% van de opbrengst aan een Goed Doel wordt overgemaakt. Een ander belangrijk element is de laagdrempeligheid. Koedijker en zijn team helpen de auteurs, zonder dat dit hun geld kost, verder. Vanaf het manuscript tot en met de verzending, het wordt allemaal haarfijn geregeld. De Goede Doelen boeken kunnen op verschillende manieren besteld worden, online via diverse websites en/of offline via de boekhandel. Zodra het boek gereed is voor productie, gaan de PDF bestanden naar Scanlaser. Roel Koedijker: 'Die zorgen voor de 'finishing touch'. Van productie in elke gewenste oplage en de verzending naar elk gewenst adres en/of de boekhandel tot en met de betaling. Wij hebben daar totaal geen omkijken naar. Wij ontzorgen auteurs en Scanlaser ontzorgt ons. Dat heet win/win, toch?'

Meer weten? Ga naar Goededoelenboeken.nl

 
Roel Koedijker: ‘Wij ontzorgen auteurs en Scanlaser ontzorgt ons’.

Boekenplan kiest voor ‘Boek op verzoek’ route via Scanlaser

De klanten van Uitgeverij Boekenplan stemden in het verleden massaal op de Maastrichtse uitgever in de strijd om het ‘Beste bedrijf van het jaar in Maastricht’. Met een rapportcijfer van 9,2 werd die verkiezing glansrijk gewonnen. ’Daar zijn we natuurlijk trots op’, zegt directeur René Bouman, die samen met z’n vrouw Liliane Schoonbrood de uitgeverij runt. ‘Publiceren is onze passie. Dat doen we voor onze klanten, maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we een goede partner bij nodig. Met Scanlaser doen we al jaren zaken. Zij beheren al onze digitale bestanden. We laten grote oplagen boeken rechtstreeks afleveren en de Centraal Boekhuis online bestellingen gaan middels de ‘Boek op verzoek’ route via Scanlaser. Toen Scanlaser nog een belang had in CB POD lieten we daar ook onze boeken printen. Nu niet meer. We kiezen heel bewust voor Scanlaser, omdat we dan verzekerd zijn van een goede begeleiding en prima kwaliteit.’

 
René Bouman en Liliane Schoonbrood: ‘Scanlaser beheert al onze digitale bestanden. We laten grote oplagen boeken rechtstreeks afleveren en de online bestellingen gaan via de ‘Boek op verzoek’ route’.

↑ Top